Περιγραφή - Αρμοδιότητες

Σύφωνα με το ισχύον Π.Δ. 104/2014 (ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014) "Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού", όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/Α/31-10-2014) και ισχύει,
το Τμήμα Επαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας υπάγεται στη Διεύθυνση Μουσείων.
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας είναι αρμόδιο για:
α) Το σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση αρχαιολογικών εκπαιδευτικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
β) Την προβολή των εκπαιδευτικών δράσεων και όποιων εκδηλώσεων των Μουσείων.
γ) Την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και την προώθηση της έρευνας σε θέματα αρμοδιότητος του Τμήματος.
δ) Την επιστημονική και διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, καθώς και την τήρηση σχετικού αρχείου – καταλόγου.
ε) Την επιστημονική υποστήριξη για τη διαμόρφωση αρχαιολογικών διαδρομών
στ) Το συντονισμό των Οργανικών Μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την αύξηση της επισκεψιμότητας και την παροχή υπηρεσιών, υψηλής ποιότητας, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
ζ) Την έγκριση πραγματοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της επικράτειας από φορείς που δεν υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Προϊστάμενος:
Κατσελάκη Ανδρομάχη
Email:

Υπάγεται: Διεύθυνση Μουσείων

Έγγραφα της Υπηρεσίας:
Εγκύκλιος Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2017
Ενημερωτικό έντυπο για το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 5, 106 77 Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 33.21.755
Φαξ: +30 210 38.01.840

Διεύθυνση: Πρυτανείου 9, 105 56 Αθήνα
Τηλέφωνο: +30 210 33.10.474, +30 210 32.51.787
Φαξ: +30 210 32.51.787

Email: tepe.dmeep@culture.gr

Πληροφορίες για τον Πολίτη:
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Διεύθυνσης Μουσείων θεσμοθετήθηκαν το 1985, χρονιά ανακήρυξης της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θεσμό που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Μελίνα Μερκούρη. Αφορμή υπήρξε η διοργάνωση της αρχαιολογικής- εκπαιδευτικής έκθεσης «Η Γέννηση της Γραφής» και η συγκρότηση της «Επιτροπής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» υπό τον τότε Διευθυντή Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων και πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Δρ Γιάννη Τζεδάκι.Το γεγονός αυτό κατέληξε στην ίδρυση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το οποίο αρχικά λειτούργησε ως Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μέχρι το 1997 οπότε μετατράπηκε σε Τμήμα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το Ν.2557/97. Τον Ιούλιο του 2003 το Τμήμα σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ' αριθ. 191/ άρθρο 10 μετονομάστηκε σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας υπαγόμενο στη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Το Τμήμα εγκαταστάθηκε στην Πλάκα, στην οδό Πρυτανείου 9, σε ένα μεσοαστικό σπίτι των αρχών του αιώνα. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Το μικρών διαστάσεων οίκημα με την ποικιλία των όγκων, τα διαφορετικά επίπεδα, τις χαριτωμένες αυλές, αποτελεί ιδανική περίπτωση για τη διαμόρφωση εκθεσιακών χώρων, οι οποίοι δημιουργούν στον επισκέπτη μια αίσθηση οικειότητας. Η εγκατάσταση του Τμήματος στους πρόποδες της Ακρόπολης, η ένταξή του στη ζωή της παραδοσιακής γειτονιάς των Αναφιώτικων, η γειτνίαση με όλα τα μνημεία του ιστορικού κέντρου συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων όρων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Δείτε ακόμη...
Δραστηριότητα της Υπηρεσίας
Επιστροφή στο...
Οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.