3/4/2008

   

. Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα την υπαίθρια έκθεση γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, μετά την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του.

Το Μουσείο είχε κλείσει το 2004, μετά την οργάνωση της υπαίθριας έκθεσης γλυπτών, για την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης κλιματισμού και επισκευής του. Οι εργασίες διακόπηκαν για ένα και πλέον χρόνο, λόγω εμπλοκής της Πολεοδομίας ως προς την κατασκευή του απαραίτητου για την ηλεκτροδότηση του Μουσείου υποσταθμού της ΔΕΗ.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών το Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει τις Πύλες του, για να δεχθεί τους επισκέπτες που θα θαυμάσουν τους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς του. Θησαυρούς που εικονογραφούν τη ζωή αλλά και το χαρακτήρα της αρχαίας αυτής πόλης. Μιας πόλης η οποία συνδέεται άρρηκτα με την Αθήνα και τον Πολιτισμό της.

Το Μουσείο με τις σπάνιες συλλογές και τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αποδίδεται σήμερα εμπλουτισμένο με την υπαίθρια έκθεση στον αύλειο χώρο του με γλυπτά, επιτύμβια μνημεία, αγάλματα, καθώς και μια αναπαράσταση ταφικού οικογενειακού περιβόλου, με τις στήλες του από τον αρχαίο Δήμο του Ευωνύμου.

Είμαι βέβαιος ότι η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω ανάδειξη του, αλλά παράλληλα και για την ανάδειξη και προβολή αυτής της ιστορικής πόλης και των αρχαιοτήτων της.

Η αποχωμάτωση και ανάδειξη του μοναδικού μνημείου του Κονώνειου Τείχους στην Πειραϊκή, θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς, ύστερα μάλιστα και από την απομάκρυνση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πρόσφατα συντελέστηκε η απαλλοτρίωση από το ΥΠΠΟ μεγάλου ακινήτου στην οδό Διστόμου, προκειμένου να αποδοθεί ο χώρος του στην Ενοποίηση και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Αστικών Πυλών. Το έργο της Ενοποίησης άρχισε το 2000 και προβλέπεται να καταστεί η αφετηρία της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων ολόκληρου του Πειραιά.

Στο σημείο αυτό θα λειτουργήσει ένα νέου τύπου Μουσείο του Αρχαίου Πειραιά που έχει ολοκληρωθεί, και προβλέπεται να ενημερώνει τον επισκέπτη για την ιστορία, τα μνημεία και τη ζωή της αρχαίας πόλης.

Θα προχωρήσει η μελέτη που έχει ενταχθεί στο έργο «Πολιτισμός» του Γ΄ΚΠΣ για την ηλεκτροδότηση και περαιτέρω ανάδειξη της Ηετιώνειας Πύλης στην Δραπετσώνα.

Όμως, και για το ίδιο το Μουσείο θα αρχίσει η εκπόνηση μελέτης από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για την αξιοποίηση των απαλλοτριωθέντων όμορων ακίνητων επί της οδού Αλκιβιάδου, για να αποκτήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά νέους χώρους αποθήκευσης των αρχαίων και σύγχρονες εγκαταστάσεις για την συντήρησή τους.

Επιδίωξή μας είναι η ολοκλήρωση των σημαντικών αυτών έργων υποδομής, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την διάσωση και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στόχος μας είναι να φέρουμε τον πολιτισμό πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη. Τα έργα υποδομής είναι οι προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν τα απαραίτητα ερεθίσματα στους πολίτες για ενεργό συμμετοχή στον πλούτο και στο εύρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτική μας όσον αφορά στα Μουσεία επικεντρώνεται στο να τα καταστήσει ζωντανούς οργανισμούς, σε διαρκή συνδιαλλαγή με τους πολίτες. Τα Μουσεία πρέπει να έχουν ψυχή, και ο ρόλος τους είναι να εμπλουτίζουν ποιοτικά την καθημερινότητα όλων μας, συμβάλλοντας επί της ουσίας στην καλλιέργεια της ιστορικής μας συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι υπόθεση όλων μας.

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, προκειμένου αυτό το τόσο σημαντικό Μουσείο να επαναλειτουργήσει για την περαιτέρω προβολή των αρχαιολογικών θησαυρών του Πειραιά.

Θέλω επίσης να συγχαρώ τους αρχαιολόγους, τους συντηρητές, τους καλλιτέχνες και όλο το προσωπικό του Μουσείου, για την οργάνωση αυτής της σπουδαίας υπαίθριας έκθεσης γλυπτών.

. . . .