Αρχαιολογικός Χώρος ΠαλαικάστρουΤο πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους μαθητές του Γυμνασίου Παλαικάστρου και είχε ως στόχο να γνωρίσουν οι νέοι τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο χρυσελεφάντινο ειδώλιο που βρέθηκε στον χώρο και ονομάστηκε από τους ανασκαφείς "Κούρος του Παλαικάστρου " και στη μεθοδολογία της προληπτικής συντήρησης των μνημείων. Οι δραστηριότητες διήρκεσαν τρεις ημέρες. Τη πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στη σχολική τάξη της ανασκαφικής διαδικασίας από τον εντοπισμό του αρχαιολογικού χώρου έως τη συντήρηση των αντικειμένων και τη μόνιμη έκθεσή τους. Οι μαθητές ενημερώθηκαν επίσης για την ανασκαφή του Παλαικάστρου και ιδιαίτερα για την ανεύρεση του χρυσελεφάντινου ειδωλίου και έλαβαν μέρος σε εργαστήρια δραστηριοτήτων με θέμα τον "Κούρο του Παλαικάστρου" και τα Ιερά Κορυφής. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Σητείας προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές με το χώρο του Μουσείου ως χώρου μελέτης, συντήρησης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος την τρίτη μέρα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Παλαικάστρου όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια Μινωϊκή πόλη και να παρατηρήσουν την πολεοδομική της εξέλιξη. Οι μαθητές μελέτησαν την αρχιτεκτονική των κτηρίων, την χωροταξική οργάνωση της πόλης και συζήτησαν θέματα που αφορούν στη συντήρηση των μνημείων και στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου.
Τέλος σε ένα παιχνίδι βιωματικής προσέγγισης, ασχολήθηκαν με τον ίδιο τον "Κούρο" και, μελετώντας τα ανασκαφικά δεδομένα, προσπάθησαν να ανακαλύψουν το "μυστικό του Κούρου", τα αίτια δηλαδή και τις συνθήκες της καταστροφής του αντικειμένου.

Έτος:  2002 - 2002
Τόπος : Παλαίκαστρο
Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας
Υπεύθυνος προγράμματος:
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας
Τηλέφωνο: +30 210 3310474
Φαξ: +30 210 3801840
Email: tepe.dmeep@culture.gr
Εκδόσεις σχετικές με το πρόγραμμα:
Λατρεία και διαβατήρια έθιμα στη μινωική Κρήτη», έντυπο για τον εκπαιδευτικό και προτάσεις δραστηριοτήτων για το μαθητή (Διατίθεται μόνο σε CD)..
Δείτε ακόμη...
Αρχαιολογικός Χώρος Παλαικάστρου
Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας