Ένας από τους χώρους της έκθεσηςΠρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αρχαιολογική εκπαιδευτική έκθεση του Τμήματος. Η έκθεση σχεδιάστηκε το 1997 ως συμμετοχή του Τμήματος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΘΕΑΜΩΝ- Το Αρχαίο Θέατρο στη Μεσόγειο» και λειτουργεί στην Πλάκα, στην οδό Πρυτανείου 9. Θέμα της έκθεσης είναι το τραγικό θέατρο ως μια από τις μορφές ταυτότητας της δημοκρατικής πόλης, η οποία δημιουργεί την τραγωδία όχι ως λογοτεχνικό είδος αλλά ως θεσμό ανάλογο των πολιτικών και δικαστικών θεσμών. Η έκθεση αντιμετωπίζει το τραγικό θέατρο στο πλαίσιο των δημοσίων εορτών, παρουσιάζει το θεατρικό οικοδόμημα και τα σκηνογραφικά μέσα και καταλήγει στο περιεχόμενο της τραγικής πράξης εξετάζοντας μέσα από τα κείμενα των μεγάλων τραγικών ποιητών τις έννοιες του Δικαίου, της Βούλησης και της Ευθύνης.Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα και δύο μικρές εκθεσιακές μονάδες, οι οποίες παραχωρήθηκαν στους εταίρους του προγράμματος ΘΕΑΜΩΝ, τη Γαλλία (Musée Reattu - Musée d' Arles Antiques) και τη Μάλτα (University of Malta, Koperattiva Kulturali Universitarja).

Έτος:  1997 -
Τόπος : Αθήνα
Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας
Εκδόσεις σχετικές με την έκθεση:
Εκπαιδευτικός φάκελος «Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα». Περιλαμβάνει έντυπα για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, επιτραπέζιο παιχνίδι, cd και συνοδευτικό υλικό με χαρτοκοπτική, (x.x).
Τι ταυτα προς Διόνυσον:ενημερωτικό έντυπο, (1997).
Εκπαιδευτικός φάκελος «Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα-Κωμωδία». Περιλαμβάνει έντυπα για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, έντυπα προτεινομένων περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και ποικίλες προτάσεις δραστηριοτήτων που προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία διαθεματικής προσέγγισης των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη, (2006).
Πληροφορίες για τον επισκέπτη:
Μουσειοσκευή:Όψις, πλευρές του Αρχαίου Θεάτρου
Εκπαιδευτικά Προγράμματα:
Θέασις. Δημοκρατική Πόλη και Τραγικό Θέατρο
Τα εν άστει Διονύσια
Τι ταυτα προς Διόνυσον;
Επιστροφή στις...
Εκθέσεις που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά
Εκθέσεις ...
Στην Ελλάδα
Στο εξωτερικό
Δείτε ακόμη...
Αρχείο Εκθέσεων
Εκθέσεις που αφορούν τον Σύγχρονο Πολιτισμό